Aslında başlık PIC mikrodenetleyici mi yoksa ATMEL mikrodenetleyici mi olmalıydı? Bu tartışmasız iyi su götürür. Ben alışkanlıklarımdan vazgeçemediğim için PIC diyorum. Aşağıya mikdenetleyiciler için FAT kütüphanesi yazmış olan Elm Chan amcanın sitesinden ( http://elm-chan.org/ ) aldığım fotoğrafı koymak istiyorum. Bu fotoğraf bana matrix filmindeki mavi hap mı kırmızı hap mı? sorusunu aklıma getiriyor.

Nasreddin hocanın bir fıkrasını koyarak başlayayım.

Nasreddin Hoca, bir kış günü, gece yarısı, kapısının önünde bir gürültü duymuş. Soğuktan dolayı yorganını sırtına alarak dışarı çıkmış. Birkaç kişinin kavga ettiğini görmüş. Hemen yorganını bir kenara bırakarak onları ayırmaya girişmiş. Bu arada açıkgözün birisi, Nasreddin Hoca’nın yorganını çalıp kaçmış. Az sonra Hocanın da gayretleriyle kavga bitmiş, taraflar barışmış. Ama Nasreddin Hoca, evine yorgansız dönmüş. Karısı:
– Kavga neden çıkmış, öğrendin mi? diye sormuş Hocaya. Nasreddin Hoca, gülerek cevaplamış:
– Hatun, ne sorup duruyorsun… Kavga bizim yorgan üzerineymiş. Yorgan gitti, kavga bitti işte…

Hocam bir soru sorduk, siz bize fıkra anlatıyorsunuz diye eleştirebilirsiniz. Microchip firması 2016 yılında ATMEL firmasını satın alarak kendi bünyesine kattı. Günümüzde PIC de kullansanız, ATMEL de kullansanız, Arduino da kullansanız para yine Microchip in kasasına gitmektedir. Günümüzde chip krizi nedeniyle bazı marka mikrodenetleyicileri temin etmekte zor. Yeri geliyor PIC bile bulamıyorsunuz. Önemli olan mikrodenetleyici programlama mantığını anlayıp projenize en uygun mikrodenetleyiciyi seçmektir. O yüzden o işlemci mi daha iyi bu işlemci mi daha iyi kavga etmenin manası yok. Bunu Nasreddin hocanın yorgan gitti kavga bitti fıkrasına benzetiyorum.

ATMEL de yapılmış ve hala aklımın almadığı proje nedir diye soracak olursanız, yazılımsal olarak USB haberleşmenin AVR mikrodenetleyiciye yazılması olmuştur. http://www.recursion.jp/prose/avrcdc/cdc-232.html#usage

Projeye uygun mikrodenetleyici seçmek için bir kaç kriteri aklımıza getirmeliyiz.

1. Hedeflediğimiz mikrodenetleyiciye ne kadar hakimiz. Günümüzde birçok insan arduino ile hızlıca projeler geliştirmektedir. Ortaokul öğrencisi bile birçok zorlu projeyi internetten bulduğu optimize edilmemiş hazır kütüphanelerde kısa sürede yapabilmektedir. Kimse arka planda dönen kodları bilmez. İnterrupt nedir, atmega içindeki periperallar nelerdir? Kaç tane timerı vardır bilen yok. Efsane Comodore 64 6502 benzeri bir işlemci kullanmaktadır. Comodore gibi çok düşük bir işlemciye bu programları nasıl yazıyorlar diye aklınıza takılmıştır. Bunun cevabı aslında yazdıkları kodları byte byte sayıyorlar. Arduino kodları optimize edilmemiş yazdığınız kodlar hem çok yer kaplar hem yavaş çalışır. Proje yaparken mikrodenetleyiciye ne kadar hakimseniz o kadar iyi kodunuzu optimize edebilirsiniz.

2. Kullanacağınız mikrodenetleyicinin piyasada bulunurluğunu nedir? Yıllar önce bir projemde birkaç lira tasarruf edeyim diye PIC16F877 yerine PIC16F876 seçmiştim. Benim için önemli olan program hafızası ve RAM di. çok fazla I/O girişine ihtiyacım yoktu. Gel gelelim devrenin baskı devresini bastırdıktan sonra piyasada PIC16F876 bulmakta zorlandım. Günümüzdeki chip krizide düşünüldüğünde yaygınlığı yüksek, hatta gerektiğinde eşdeğer bir pic kullanabileceğiniz bir model seçmenizde fayda var. Günümüzde piyasada bulunmadığından STM32 mikrodenetleyici altın değerinde. Bende STM32 öğrenmek için vakit ayırmayı düşünüyordum. Malesef chip krizi çıktığından dolayı şuan bana mantıksız geldiğinden erteledim.

3. Kullandığınız mikrodenetleyicinin fiyatı en önemli göstergedir. Microchip fiyat politakası gereği eski demode olmuş PIC'leri pahalı yeni modelleri ise ucuza satmaktadır. O yüzden yeni yapacağınız projelerde daima yeni modelleri kullanmanızı tavsiye ederim. Günümüzde PIC16F877A-I/P microchip.com da $6,39 satılmakta iken onun yerine önerilen PIC16F18877-I/P $2.52 satılmaktadır. Benim favori PIC im PIC18F46Q10-I/P ise $2.22 satılmaktadır.

4. Dökümantasyon, kullanılan yazılım araçları vs. vs. bir arada bu konuyu daha detaylı olarak yazarım. Şimdilik bu kadarlık bir giriş yapmış olayım. Elm Chan amcaya selamlar. FAT kütüphanesini bu camiaya hediye ettiği için cennetliktir.