Yıllardır PIC mikrodenetleyici desemde gümbür gümbür veya sessiz sedasız yeni bir işlemci mimarisi piyasaya girdi. Farklı kaynaklardan duymuş olabilirsiniz. Mikrodenetleyici ile haşır neşir olduğumdan işin bu tarafından bahsedeceğim. RISC-V açık kaynaklı komut setine sahiptir. İsteyen herkes lisans ücreti ödemeden, evet lisans ücreti ödemeden kendi RISC-V işlemcinini veya mikrodenetleyicisini geliştirebilir.

ARM işlemci ve mikrodenetleyici üreten bir çok firma vardır. Fakat bu firmalar ARM firmasına lisans parası vermek zorundadır. Qualcomm ve STMicroelectronics gibi firmalar ARM firmasına lisans ücreti ödemektedirler. Buda ister istemez maliyetlere yansımaktadır. Zamanında STM32 mikrodenetleyicileri öğrenmek için birkaç denemem oldu. O dönemde chip krizinin patlamış olması ve STM32 fiyatlarındaki artıştan dolayı öğrenmekten vazgeçmiştim. Eski alışkanlık PIC'den bir türlü vazgeçemedim. Aslında bu yaptığım hataymış. Sonuçta ARM tabanlı bir denetleyici ve farklı firmalar tarafında da pin to pin uyumlu şekilde üretilen denetleyiciler bulmak mümkündü. STM32 bulamazsam Nuvotan bulabilirmişim.

Yazıma konu olan mikrodenetleyici ise CH32V003. Tanesi 10 cent diye satılan bir mikrodenetleyici. 32 bit bir mikrodenetleyicinin bu fiyata satılması bana göre mantıksız. Promosyon amaçlı duyurmak için böyle bir strateji uyguladıklarını düşünüyorum. Fiyat bu kadar ucuz olunca STM32 ye yaptığım hatayı bunun için yapmak istemiyorum. Hemen aşağıda linkini verdiğim üründen sipariş verdim.

https://tr.aliexpress.com/item/1005004895791296.html?spm=a2g0o.cart.0.0.19e8406aR3x1JK&mp=1&gatewayAdapt=glo2tur

WCH firması klon arduinolarda usb seri dönüştürücü olarak kullanılan CH340G chip'inin üretici firması. Bu açıdan bakınca firmaya yabancı değiliz.

Set olarak CH32V003/203-LinkE Kitini sipariş verdim. İçeriğinde yok yok.

1. WCH-LinkE Programlayıcı cihaz. Risc-V denetleyicilere hex kodunu yüklemek için kullanacağız. Bir nevi PicKit3 e benzetebilirsiniz.

2. CH32V003 deneme kartı

3. CH32V203 deneme kartı

4. 5 adet CH32V003F4P6 mikrodenetleyici

5. 5 adet CH32V203C8T6 mikrodenetleyici

Deneme kartlarında bir özellik yok. USB üzerinden besleme gerilimi verebiliyorsunuz. Eğer beslemeyi WCH-LinkE üzerinden yapacaksanız bunada ihtiyaç kalmıyor. Mikrodenetleyicinin çalışması için kristal devresi var. Ayrıca pinlere erişmek için deneme kartının kenarlarında sıra pinler mevcut. 2 adet test ledi. Hepsi bu.

Kod yazmak için MounRiver Studio adında Eclipse tabanlı bir IDE kullanılıyor. http://www.mounriver.com/ adresinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Örnekler ve dökümanlar WCH firmasından veya yukarıda verdiğim aliexpress adresinin altında mevcut. Dökümantasyonu STM32ler kadar detaylı değil. Sadece ilk izlenim olarak sanki ARM yapısından esinlenmişler gibi. ARM da yapıpda bunda yapamayacağımız hiçbirşey yoktur diye düşünüyorum. Zamanında STM32  öğrenseydim buna geçişim daha kolay olurdu.

Neyse burada da Arduino imdadımıza koşuyor gibi. Arduino malum bir ekosistem. Bu ekosisteme farklı kart ve mikrodenetleyicileri dahil edip arduinoda alışkın olduğumuz editör ve fonksiyonları kullanarak kod yazabiliyoruz. Tabi optimizasyonu ve arkaplanda çalışacak fonksiyonları gözardı etmeniz lazım.

Şimdilik bu kadar. Bir sonraki yazımda kartı tanıtarak başlarım.