Açıklama: Jlcpcb firması Global Direct Line seçeneği sunmaya başladı. Bu seçeneği seçip sipariş verdiğinizde gümrük vergisini peşin olarak ödüyorsunuz  ve ürün size Aras kargo ile teslim ediliyor. Sizin gümrükle uğraşmanıza gerek kalmıyor. Bu seçenek belli bir fiyat/ağırlık limitinin altında sipariş veren bireysel müşteriler için geçerlidir. Bu yazıyı yazdığım tarihten sonra bu seçenek eklendiğinden böyle bir açıklama yapma gereği duydum. Gümrük işlemleri sürekli olarak değişmekte, bireysel müşteri olduğumdan 6 ayda veya 40 yılda bir sipariş verdiğimden güncel olabilecek durumlar konusunda bilgim yok. Güncel durumlar için forumları araştırmanızı öneririm. Şimdi sizleri başıma gelen olayla başbaşa bırakıyorum.

 

Bir çok youtuber pcbway ve jlcpcb gibi Çinli üreticilerden baskı devre satın alıyor. Bunun nedenlerinden biri ise ucuz olmaları. Ülkemizde zamanında baskı devre siparişi verdiğimde ise hem yüksek bir fiyat hem de 20 gün beklemem gerekmişti. Yerli üreticiler aynı zamanda düşük adetli prototip üretiminede sıcak bakmıyorlar. Hal böyle olunca bende bu çinli üreticilerden sipariş vermek istedim. DHL veya Fedex ile sipariş verdiğinizde kartlar 1 hafta içinde elinizde oluyor. Müşteri hizmetlerini arayıp bunu kişisel kullanım için aldığınızı ve en düşük adette sipariş ettiğinizi söylediğinizde size bir form gönderiyorlar. Formu doldurup geri gönderdikten sonra acaba kargom gümrüğe takılır mı diye düşünüp stresli bir bekleyişten sonra eğer kargo kişisel kullanım olarak değerlendirilirse %20 oranında vergi ödeyip ürün size geliyor.

Benim şansımamıdır bilmiyorum. Gümrük konusunda en az sıkıntı yaşandığı için ikinci siparişimi PTT ile sipariş verdim. Ve bingo. Noldu tahmin edin. Kargo gümrüğe takıldı.

PTT'den bana bir mektup geldi ve üzerindeki adrese yani Aykosan sanayi sitesindeki PTT Uluslararası Posta Merkezine gittim. Gümrük memuruna Elektronik Öğretmeni olduğumu söylememe rağmen bana verdiği cevap ise şöyle oldu.

-Hocam millet hobi mobi deyip sürekli baskı devre alıyor. Kargonuz havaalanı gümrüğünde açıldığından dolayı size vermem mümkün değil. Gümrük müşaviri tutup beyanname ile uğraşmayın masrafı çok olur, en iyisi geri iade edin dedi.

Benim boş boş ve şaşkın bakışlarımı görünce masaüzerindeki yazıyı gösterdi. Beyanname açılması gereken kargolar için yapılması gerekenler yazıyordu. Bende o yazının fotoğrafını çekip çıktım. Peki yazıda ne yazıyordu?

İkinci maddesinde bir gümrük müşavirliğine vekalet verip beyanname açtırabileceğim yazıyordu. Benim daha çok ilk madde dikkatimi çekti. Gümrük müdürlüğüne gidip kendi paketimize beyanname vermek için geçiçi şifre alabileceğimiz yazıyordu. Hemen karşı odadan geçici şifre başvurusu yaptım. İnternette yaptığım araştırmalarda malesef beyanname doldurulması ile ilgili detaylı bir bilgi bulamadım. Zaten beyanname doldurmak pekte kolay bir iş değilmiş. İkinci iş olarak boş beyanname temin etmek gerekiyor. Beyannameyi temin ettikten sonra verigiriş salonundaki bilgisayarı ve BİLGE programını kullanarak beyannameyi elektronik ortamda doldurup çıktısını alabiliriz.

Ama beyanname doldurmak yazdığım kadar kolay değilmiş. Getirilen her ürüne göre hesaplanacak vergi türleri ve vergi oranları farklılık gösteriyor. Ayrıca getirilen ürüne göre ek belgelerde talep edilmekte.

Beyannameyi Gümrük Müdürlüklerinde bulunan Tasiş (Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü) Belge satıştan temin edebiliyorsunuz. https://dst.ticaret.gov.tr/ adresine gidip 4'lü beyanname sipariş vermeniz gerekiyor. Eğer getirdiğiniz kolide birden fazla kalem varsa devam beyannameside almalısınız. İstanbul Avrupa yakasında Yeşilköy Gümrük Müdürlüğünde belge satış yeri var. Anadolu yakasında ise Erenköy Gümrük Müdürlüğünde beyanname satış yeri bulunmakta. Beyanname ücreti Ziraat Bankası ve Vakıfbank Bankasından yatırılmaktadır.

Gümrük beyannamesini doldurmak için birkaç gümrük müşavirlik bürosundan bilgi aldım. Sağolsunlar hepside yardımcı oldular. En son gittiğim müşavirlik bürosundaki çalışan beyannameyi hem doldurdu hemde nasıl doldurulacağı konusunda bilgi verdi.

Öncelikle gelen ürünün GTIP kodunu öğrenmek gerekiyor. Daha sonra Tarife Arama Motorundan ( https://uygulama.gtb.gov.tr/Tara ) arama yaparak ürün için çıkacak vergi tiplerie ve oranları ayrıca istenen ek belgeler konusunda bilgi alabilirsiniz.

Beyanname konusunda bir uzmandan destek almanız gerekmektedir. Ama insanın kendisi için beyanname yazabiliyor olması süper birşey. Ayrıca süre kazanmak için kargonuzun posta müdürlüğünde 30 gün beklemesi için dilekçe vermenizi tavsiye ederim. Aksi taktirde ürün 7 gün içinde iade edilecektir.

Size fikir vermesi açısından kaleme döktüm.